We formuleren eigen regie als “zelf het stuur in handen nemen, keuzes maken en tot actie komen en bepaald gedrag blijven vertonen” (Van Vuuren et al., 2016).
Er is veel (wetenschappelijke) kennis over eigen regie, maar in de praktijk blijkt dat mensen nog onvoldoende eigen regie nemen (bijvoorbeeld op een leven lang ontwikkelen).
De arbeidsmarkt is volop in beweging en voor veel mensen onzeker. Dat was al gaande, maar is enorm versterkt door de coronacrisis.
Dit vraagt van werkenden om zich te blijven ontwikkelen en eigen regie te nemen om duurzaam inzetbaar te blijven.
En het vraagt van organisaties om medewerkers daarbij te faciliteren en stimuleren.
Hoewel er al veel kennis is over eigen regie gaat eigen regie faciliteren en stimuleren in de praktijk niet vanzelf.
Leidraden coachingsgesprekken
Het Innovatielab heeft drie coachgesprek leidraden ontwikkeld, die door coaches gebruikt kunnen worden om coachingsgesprekken te voeren. De leidraden gaan in op het willen, weten, kunnen, mogen en durven van individuen om eigen regie te nemen op een bepaald thema.
Aan de basis van de leidraden ligt het eigen regie model van de samenwerkende O&O fondsen. De leidraden mogen vrij door coaches gebruikt worden.
De coach leidraden kunnen coaches helpen om mensen te ondersteunen om de slag te maken van “weten” en “willen” naar “doen”. Vervolgens is het een kwestie van nieuw gedrag volhouden. Het blijvend veranderen van gedrag is ontzettend lastig. Dienstverleners merken dat het hier vaak misloopt. Mensen weten dat een bepaalde verandering belangrijk is, en willen dit ook, maar toch lukt het niet om nieuw gedrag echt langdurig te integreren in het dagelijks leven.
De onderstaanden drie coachleidraden kun je downloaden en gebruiken om deelnemers in beweging te brengen op de diverse thema’s.