Door corona is niets dit jaar gewoon. Ook het NPDI Vitality Event was door de crisis anders dan anders. Op 22 september kwamen zo’n vijftig mensen coronaproof bij elkaar in Het Huis in Utrecht, terwijl nog eens honderddertig mensen de livecast via VIMEO volgden. Het Event duurde korter, en vaste onderdelen als de verkiezing van de Vitality Manager van het jaar en de uitreiking van de Kroon op het Werk prijs gingen niet door. In plaats daarvan werden de aanwezigen in twee en half uur meegenomen door de gevolgen die de crisis heeft voor werkgevers, werknemers en duurzame inzetbaarheid.
En die zijn groot, zo bleek uit Radio Vitality, het eerste programma-onderdeel. Daarin gingen Katja Wouters (programmamanager Duurzame inzetbaarheid bij DAF Trucks), Gert-Jan Aleman (vitality manager bij de gemeente Den Haag), Tessa Kouwenhoven (bedrijfsarts bij het Erasmus Medisch Centrum) en Annet de Lange (lector Human Resource Management aan de HAN) onder leiding van BNR Nieuwsradio-presentator Roos Abelman in gesprek over de stress van de afgelopen coronamaanden, en over de bedreigingen en kansen op het gebied van vitaliteit en langdurige inzetbaarheid.
Organisaties moesten zich razendsnel aanpassen
Het was binnen de organisaties vooral razendsnel aanpassen, zeiden de deelnemers. Van leidinggevenden werd snel grote flexibiliteit en improvisatievermogen gevraagd. Ze kregen te maken met mensen die ineens grotendeels thuis werkten. Of juist met werknemers die door de aard van het werk toch naar het bedrijf moesten komen, maar daar wel veilig moesten kunnen werken. Met bijeenkomsten die niet in levende lijve konden worden gehouden. En met de verantwoordelijkheid om werknemers niet alleen productief te laten blijven, maar er vooral ook voor te zorgen dat ze dat op een verantwoorde manier kunnen doen.
Inspirerend magazine over 20 jaar Kroon op het Werk
Al was er geen uitreiking van de Kroon op het Werk prijs, er waren wel de uitkomsten van een onderzoek van NPDI en TNO naar de succesfactoren voor duurzame inzetbaarheid in organisaties. Onderzoekers Tinka van Vuuren, Wilmar Schaufeli en Pauline Bongers presenteerden ze in het tweede programma-onderdeel aan de aanwezigen en de online-kijkers, samen met eerdere prijswinnaar Piet Heerkens en andere geïnterviewden. De uitkomsten staan in een inspirerend magazine over 20 jaar Kroon op het Werk. Dat is hier in te zien en te downloaden. In het magazine vertellen eerdere winnaars van de prijs ook over hun belangrijkste succesfactor is en hoe duurzaam hun beleid is gebleken. Deze vijf succesfactoren voor een blijvend succesvol duurzame inzetbaarheidsbeleid zijn hier apart te downloaden .
Hoe het niet moet: de hele dag de webcam aan
De uitdagingen en kansen van thuiswerken stonden centraal in het laatste onderdeel van het Event, een keynote door NPDI-directeur Guido Welter. Want als je werkkamer of je keukentafel opeens je kantoor is, kan er veel goed gaan, maar ook veel fout. Zo noemde Welter de leidinggevende die eiste dat zijn werknemers hun webcam de hele werkdag aan hadden als voorbeeld van hoe het echt niet moet. Daarnaast vertelden hij en Janine Rietjens (HRM netwerk Rumbold) hoe zowel werknemer als werkgever juist nu stappen kunnen zetten in het integraal organiseren en faciliteren van thuiswerken. Ook de ergonomische inrichting van de thuiswerkplek en het belang van goed – virtueel – contact kwamen voorbij ‘thuiswerkschijf van vijf’ die Welter vervolgens presenteerde. Deze schijf is door het NPDI ontwikkeld en wordt wekelijks geactualiseerd met informatie, tools en tips.
Het event werd afgesloten met een socially distanced netwerkborrel.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.